Werken in Finance

Als je op zoek bent naar een uitdaging, cognitieve stimulatie maar ook zekerheid, dan is Finance misschien wel de sector voor jou. In de financiële sector zal je nooit stoppen met leren; er komen altijd nieuwe producten en diensten op de markt en de wetgeving is constant in beweging in deze snel-veranderende sector. En omdat financiële beslissingen verregaande gevolgen kunnen hebben, is werken in de financiële sector zowel intellectueel veeleisend als zeer verantwoordelijk. Op deze pagina vindt je meer informatie over wat werken in de financiële sector echt is, de opleiding en vaardigheden die je nodig hebt om te slagen en de verschillende soorten banen die beschikbaar zijn.

Werken in de financiële sector

De financiële sector is een zeer uitgebreide sector met veel beroepsmogelijkheden. Finance omvat alle bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het verwerven, beheren en investeren van geld. Dit kan geld zijn dat door bedrijven wordt opgehaald om te investeren in nieuwe projecten of producten, maar ook het geld dat door particulieren is gespaard. De financiële sector is verantwoordelijk voor het geven van advies over financiële beslissingen, het beheren van beleggingsportefeuilles, het verhandelen van aandelen en obligaties, het helpen bij fusies en overnames en het opzetten en managen van de boekhouding.

Waarom werken in Finance leuk is

Werken in de financiële wereld kan een zeer lonende ervaring zijn. Om te beginnen is het salaris doorgaans erg goed. Maar verder kan het werk best interessant en uitdagend zijn. Financiële professionals kunnen vaak hun vaardigheden gebruiken om bedrijven te helpen groeien en bloeien.

Daarnaast kan je in de finance sector ook betrokken zijn bij het nemen van belangrijke investeringsbeslissingen die een grote impact op de economie kunnen hebben. Verder biedt werken in de financiële wereld mogelijkheden om mensen van over de hele wereld te ontmoeten en met hen samen te werken.

Finance

Typische banen in de financiële sector zijn:

  • Financial analyst: Een financieel analist is verantwoordelijk voor het beoordelen van de financiële stabiliteit van een bedrijf en het geven van aanbevelingen om hun prestaties te verbeteren.
  • Finance manager: Een finance manager is verantwoordelijk voor het beheer van de geldstromen binnen een bedrijf. Hij of zij moet ervoor zorgen dat er genoeg geld aanwezig is om de operationele kosten te dekken en om nieuwe projecten te financieren. Finance managers werken ook samen met het salesteam om ervoor te zorgen dat de inkomsten hoog genoeg zijn.
  • Investment banker: Investment bankers zijn verantwoordelijk voor het bemiddelen bij de verkoop van aandelen en obligaties. Ze helpen bedrijven ook bij het opzetten van nieuwe financieringsrondes.
  • Accountant: Accountants zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële gegevens van een bedrijf. Ze helpen ook bij het opstellen van jaarverslagen en andere belangrijke financiële documenten.
  • Commercial banker: Commercial bankers zijn verantwoordelijk voor het financieren van bedrijven. Ze helpen bedrijven bij het opzetten van leningen en andere financieringsrondes.
  • Tax manager: Een tax manager is verantwoordelijk voor het beheer van de belastingaangiften van een bedrijf. Hij of zij moet ervoor zorgen dat alle aangiften correct worden ingediend en dat er geen geld wordt weggegooid door onnodige uitgaven.
  • Salarisadministrateur: Een salarisadministrateur is verantwoordelijk voor het uitbetalen van lonen en andere vergoedingen aan werknemers. Hij of zij moet ervoor zorgen dat alle werknemers hun loon ontvangen op tijd en dat er mutaties in het personeelsbestand worden doorgevoerd.

Vakgebieden binnen Finance

Elk van deze gebieden vereist specifieke vaardigheden en kennis. Wie zich in één gebied specialiseert, is misschien niet vertrouwd met het andere gebied. Ze spelen echter allemaal een essentiële rol in het goed draaiende houden van bedrijven.

Accountant

Audit & Control

Audit & Control richt zich op het beoordelen en verbeteren van interne processen en procedures om de financiële integriteit te waarborgen. Dit omvat onder andere het uitvoeren van audits en het implementeren van controlesystemen.

Boekhouden

Boekhouden is verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiën van een bedrijf. Dit omvat onder andere het registreren van inkomsten en uitgaven, het opstellen van financiële overzichten en informatieverschaffing aan het management.

Salarisadministrateur

Loonadministratie

De loonadministratie is er verantwoordelijk voor dat de werknemers op tijd betaald worden en dat alle vereiste inhoudingen op hun loonstrookje gedaan worden. Dit kan een ingewikkelde taak zijn, want het gaat onder andere om het bijhouden van de gewerkte uren van de werknemers, de opgenomen vakantiedagen en het doen van loonaangiftes.

Hoe start je met werken in de financiële sector?

De financiële sector kan een geweldige plaats zijn om te werken, met veel mogelijkheden om carrière te maken en een kans om een goed salaris te verdienen. Het kan echter moeilijk zijn om in deze competitieve sector aan de slag te gaan. Een manier om te starten in de financiële sector is op zoek te gaan naar startersfuncties bij banken of andere financiële instellingen. Veel van deze organisaties bieden programma’s aan voor pas afgestudeerden, die je de kans kunnen geven de sector te leren kennen en waardevolle ervaring op te doen. Meestal heb je een afgeronde opleiding nodig in de richting van Finance, Economie of Accountancy, maar niet altijd. Het vergroot echter wel je kans van slagen in de financiële sector als je de theoretische kennis snel kunt linken aan situaties die voorkomen in de praktijk. Er zijn ook veel beroepskwalificaties die je kunt halen, die je kansen op werk in dit concurrerende vakgebied zullen vergroten.

Wat is belangrijk bij werken in Finance

Werken in de financiële wereld kan een zeer veeleisende en uitdagende carrière zijn. Er zijn een paar belangrijke zaken die je moet onthouden als je op dit gebied succesvol wilt zijn. Ten eerste is het van essentieel belang dat je kalm kunt blijven onder druk. Je zult vaak te maken krijgen met ingewikkelde financiële situaties en snel beslissingen moeten nemen. Het is belangrijk om je hoofd koel te houden. Anders zal je niet helder kunnen denken en niet de juiste beslissing nemen. Ten tweede is het belangrijk dat je detail-georiënteerd bent. In de financiële wereld kunnen zelfs kleine details een groot verschil maken. Je moet onregelmatigheden en discrepanties kunnen opmerken om problemen in de toekomst te voorkomen. Tenslotte is het van essentieel belang dat je een sterk analytisch vermogen hebt. Financiën draait om cijfers en berekeningen. Als je gegevens niet snel kunt begrijpen en interpreteren, zal je geen goede financiële beslissingen kunnen nemen. Als je deze zaken in gedachten houdt, ben je goed op weg naar een succesvolle loopbaan in de financiële wereld.

De toekomst van werken in de financiële sector

In de huidige economie is het belangrijk dat bedrijven steeds meer kennis hebben van hun financiële situatie. Dit kan alleen maar door middel van een deskundige financiële afdeling die up-to-date is met de laatste wet- en regelgeving. Een trend die we tegenwoordig zien is dat financiële beroepen steeds vaker uitgevoerd worden door robots en algoritmische systemen. Dit komt omdat ze nauwkeuriger zijn dan mensen en fouten kunnen voorkomen. Er zullen dus steeds meer deskundigen nodig zijn die ervaring hebben met deze systemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Het is dus belangrijk om je bij te blijven scholen op het gebied van IT en Finance als je wilt werken in finance in de toekomst.

Rockx Professionals is de expert in werken in de Finance

Ontdek nu onze nieuwste vacatures en solliciteer vandaag!