Administratief Assistent

Een Administratief Assistent is verantwoordelijk voor de ondersteuning van een persoon of een team. Administratief Assistenten spelen een vitale rol bij het soepel laten verlopen van de dagelijkse gang van zaken.

Ze zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen die met de organisatie te maken hebben, en hun vermogen om meerdere taken af te handelen en effectief prioriteiten te stellen kan een belangrijk verschil maken voor de efficiëntie van een kantoor.

Administratief Assistent

Wat doet een Administratief Assistent?

Administratief Assistenten kunnen een grote verscheidenheid aan taken uitvoeren. Ze houden zich gewoonlijk bezig met:

Telefoons beantwoorden en doorverbinden naar de juiste partij: Administratieve assistenten zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor personen die met de organisatie te maken hebben. Ze moeten in staat zijn meerdere telefoonlijnen te bedienen en gesprekken naar de juiste partij door te verwijzen.

Afspraken plannen en agenda’s beheren: Administratieve assistenten moeten in staat zijn de agenda’s van degenen die ze ondersteunen effectief te beheren. Dit omvat het plannen van afspraken, het reserveren van vergaderzalen, en ervoor zorgen dat de persoon of het team die ze ondersteunen op de hoogte is van komende deadlines.

Correspondentie voorbereiden: Administratieve assistenten bereiden vaak correspondentie voor namens degenen die ze ondersteunen. Dit kan het opstellen van e-mails, brieven en memo’s omvatten.

Bijhouden van archiefsystemen: Een effectief archiefsysteem is essentieel voor een efficiënt kantoor. Administratieve assistenten moeten ervoor zorgen dat alle documenten goed geordend en gemakkelijk terug te vinden zijn.

Ondersteuning bieden aan andere afdelingen als dat nodig is: Administratief assistenten kunnen gevraagd worden om andere afdelingen binnen de organisatie te ondersteunen als dat nodig is. Dat kunnen taken zijn als boekhouden, gegevens invoeren, of klantenservice.

Wat is het salaris van een Administratief medewerker?

Het jaarsalaris van Administratief Assistenten gaat meestal van € 19.000 tot € 25.000. Verschillende taken brengen verschillende salarissen met zich mee. Als je bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor het aansturen van een team mensen, zal je salaris aan het hogere eind van de reeks liggen.

Is Administratief Assistent een goed beroep?

Administratief Assistent zijn is meer dan alleen maar telefoons beantwoorden en afspraken inplannen. Het is een uitdagende en lonende loopbaan die veel voldoening geeft. Als Administratief Assistent ben je de ruggengraat van elke organisatie, en verleen je vitale steun aan het personeel. Je bent er verantwoordelijk voor dat het kantoor soepel en efficiënt blijft draaien, en je oog voor detail is essentieel om ervoor te zorgen dat deadlines gehaald worden en taken correct worden uitgevoerd. Bovendien zal er vaak een beroep op je gedaan worden om vragen van klanten te beantwoorden, wat betekent dat je uitstekende communicatieve vaardigheden moet hebben. Ben je goed georganiseerd, efficiënt, en heb je een positieve instelling, dan is een loopbaan als Administratief Assistent misschien de perfecte keuze voor jou.

Vaardigheden en eisen voor Administratief Assistent

Om een goede Administratief Assistent te zijn, moet je over een breed scala aan vaardigheden beschikken. Eerst en vooral moet je een uitstekend communicator zijn, zowel schriftelijk als in persoon. Je moet effectief kunnen communiceren met je collega’s, je baas, en klanten. Je moet ook zeer georganiseerd en detail-georiënteerd zijn, want je zult verantwoordelijk zijn voor het beheren van planningen, het afhandelen van correspondentie, en het archiveren van documenten. Bovendien moet je bedreven zijn in het gebruik van computers en kantoorsoftware zoals Microsoft Office. Tenslotte is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en initiatief kunt nemen.

In verband met opleiding hebben Administratief assistenten meestal een diploma van de middelbare school. Veel werkgevers geven er echter de voorkeur aan kandidaten aan te nemen die een vorm van post-secundair onderwijs hebben gevolgd, zoals een certificaat- of diplomaprogramma in kantooradministratie.

Typische loopbaan van een Administratief Assistent

Typisch om aan een functie als Administratief assistent te beginnen heb je geen ervaring nodig. Veel Administratief assistenten krijgen een opleiding op de werkplek, die overal kan duren van een paar dagen tot enkele maanden. Sommige werkgevers kunnen echter ook certificering eisen voor de computersoftwareprogramma’s die ze gebruiken.

De vraag naar Administratieve assistenten zal blijven groeien naarmate bedrijven uitbreiden en complexer worden. Er zijn veel loopbaanmogelijkheden voor Administratief assistenten. Sommigen kunnen ervoor kiezen zich in een bepaald gebied te specialiseren, zoals juridisch of medisch assisteren, terwijl anderen kunnen doorgroeien naar functies als office manager of executive assistant. Met de juiste vaardigheden en opleiding kunnen Administratief assistenten een verscheidenheid aan interessante en uitdagende carrièremogelijkheden vinden.

Wat is het verschil tussen een Administratief Assistent en een Financieel Administratief medewerker?

Administratief assistenten en secretaresses voeren veel van dezelfde taken uit, zoals het beantwoorden van telefoons, het plannen van afspraken, en het bijhouden van archiefsystemen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen deze twee functies. Administratief assistenten hebben meestal meer verantwoordelijkheid dan secretaresses. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van budgetplanning of het opstellen van rapporten. Ze kunnen ook ondersteuning bieden aan meerdere afdelingen of managers.

Secretaresses daarentegen hebben meestal specifieke verantwoordelijkheden en bieden ondersteuning aan slechts één afdeling of manager. Een ander belangrijk verschil is opleiding: Administratieve assistenten hebben vaak minstens enige universitaire opleiding, terwijl secretaresses meestal een middelbareschooldiploma of gelijkwaardig hebben. Met hun grotere verantwoordelijkheid en een hoger opleidingsniveau verdienen Administratieve assistenten over het algemeen meer dan secretaresses.

Wil jij graag werken als Administratief Assistent, bekijk dan onze vacatures!