Tips voor een goed uitziend, professioneel CV

Tips voor een goed uitziend professioneel CV

Het opstellen van een goed curriculum vitae (CV) is een van de belangrijkste stappen op weg naar een nieuwe baan. Je CV is namelijk een van de eerste dingen wat een werkgever ziet en het zou zo maar kunnen bepalen of hij of zij interesse in je heeft of niet. Daarom is het van groot belang om je CV op de juiste manier op te stellen en er voor te zorgen dat het aantrekkelijk, relevant en effectief is. In dit artikel geven we je tips en aanbevelingen om een zo goed en effectief mogelijk CV te maken.

Zorg voor een duidelijke structuur

Een duidelijke structuur is een belangrijk onderdeel voor een effectief CV. Houd er rekening mee dat de werkgever wellicht vele CV’s moet bekijken en dat het lastig is om informatie overzichtelijk en snel te lezen mocht de structuur niet goed zijn. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om hoofdletters en bullet points te gebruiken om je CV overzichtelijker te maken. Dit kan zorgen voor meer effectiviteit van het CV en dat de belangrijke punten beter blijven hangen bij de werkgever.

Houd het kort en bondig en houd het relevant

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een CV het beste uit maximaal twee pagina’s kan bestaan om het op zo’n effectief mogelijke manier in te kunnen zetten. Als het meer dan twee pagina’s bevat, is het belangrijk om overbodige informatie weg te laten. Bedenk dat de werkgever wellicht vele CV’s moet bekijken en niet veel tijd heeft om elk document grondig te lezen. Houd het dus kort en bondig. Maar hoe bepaal je nou wat je wel en niet op je CV zet? Een tip daarvoor is: verplaats je in de schoenen van de werkgever. Maak duidelijk dat de informatie die je opneemt in je CV relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Dit houd dus in dat je alleen informatie er in verwerkt die zouden kunnen aantonen dat je geschikt bent voor de functie. Vermijd dus alle overbodige informatie.

Zorg voor een goed uitziend professionele foto

Een eerste indruk kan je maar een keer maken, daarom is ook een goed uitziende, verzorgde foto belangrijk. Zorg dat je bijvoorbeeld geen vakantiefoto van jezelf erop zet, maar een foto waarop je gezicht goed te zien is. Zorg ook dat je representatief voor de dag komt op de foto. Daar kan je voor zorgen om een foto te maken met een egale of een niet te aanwezige achtergrond. Zorg dat je ook professioneel qua kleding op de foto staat. Ga niet in je vakantiebloesje of met je trui op de foto met een bijzondere tekst of bedrukking erop. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een zakelijke kleding. Houd hierbij ook rekening met het soort baan waar je voor solliciteert. Is het een kantoor baan kies dan voor iets zakelijker, is het een monteur baan is dit ook weer anders.

Gebruik een aantrekkelijke lay-out

Hoe trek je nou de aandacht van werkgevers? En hoe val je nu op tussen de hele stapel van CV’s die bij de werkgever ligt? Een aantrekkelijke lay-out is van groot belang om de aandacht van de werkgever te trekken. Gebruik hoofdletters, kleuren en bullet points om belangrijke informatie op te laten vallen. Zorg er ook voor dat de lay-out overzichtelijk is en dat de werkgever snel de informatie kan vinden die hij of zij zoekt. Als die basis goed is probeer vanuit daar dan iets te vinden wat jouw CV uniek maakt, doe iets origineels. Probeer iets te bedenken wat de andere kandidaten niet in hun CV verwerkt hebben om op te vallen.

Focus op prestaties

In de loop der jaren zou het zo maar kunnen dat je heel veel baantjes en of klussen hebt gedaan/gehad. Je zou kunnen kiezen dat er allemaal op te zetten of je kiest ervoor om alleen de meest relevante voor het bedrijf waarvoor je op dit moment solliciteert er tussenuit te halen. Dan is het voor lezer overzichtelijker en zorg je ervoor dat de functies die er staan ook echt goed over komen bij de persoon die hem leest en de relevante functies dus niet verdwijnen tussen de functies die er even niet toe doen.

Zet je laatste ervaringen en vaardigheden vooraan

Begin met je laatst opgedane ervaringen en vaardigheden, zodat de werkgever direct ziet wat je te bieden hebt. Dit maakt het voor de werkgever gemakkelijker om een beslissing te nemen of je geschikt bent voor de functie. Wat zijn dingen waar je bijvoorbeeld heel trots op bent. Wat zijn dingen waar je veel van geleerd hebt? Vergeet ook niet te vermelden welke relevante opleidingen en certificeringen je hebt gedaan/gevolgd. Dit geeft de werkgever een beeld van je kwalificaties en dat je misschien wel de nodige kennis en vaardigheden hebt om de functie uit te voeren.

Vermeld extra-curriculaire activiteiten

Bij extra-curriculaire activiteiten kan je aan dingen denken zoals: vrijwilligerswerk, sport en hobby’s, ook dit is belangrijk om er in te vermelden aangezien dit ook inzicht kan geven over je persoonlijkheid en interesses. Dit kan ook aantonen dat je misschien wel over diverse vaardigheden bezit die relevant zouden kunnen zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Behandel referenties met zorg

Vermeld in je CV dat referenties op verzoek beschikbaar zijn. Dit is een stijlvolle en originele manier om aan te geven dat je referenties hebt zonder hen te overspoelen met verzoeken. Zorg ervoor dat je toestemming hebt gekregen van je referenten voordat je hun namen opneemt in je CV. Dit kan een opdrachtgever extra inzichten geven over of jij de geschikte persoon bent voor de functie. En je valt extra op omdat je iets doet wat een groot gedeelte naar alle waarschijnlijkheid niet heeft gedaan.

Gebruik een professionele toon

Gebruik een professionele toon in je CV. Vermijd casual taalgebruik, straattaal en onnodige afkortingen. Het kan je helpen om een serieuzere en professionelere indruk achter te laten bij de werkgever. Ze zien ook gelijk dat je een capaciteiten hebt om een tekst op te stellen van niveau die dus ook representatief is.

Laat iemand anders je CV nalopen

Laat iemand anders je CV nalopen voordat je het verzendt. Dit kan helpen om fouten op te sporen en om te zorgen dat je cv zo sterk mogelijk is. Het kan je ook inzichten geven over wat volgens jou een goed CV is en wat volgens die andere persoon een goed CV is. Soms kunnen gedachten daarover verschillen, samen er naar kijken kan ervoor zorgen dat het globaal een beter CV word.

Conclusie

Door de tips in dit artikel op te volgen, kun je toewerken naar een CV dat relevant, effectief en aantrekkelijk is. Zorg ervoor dat je CV een weerspiegeling is van je kwalificaties en prestaties, en maak er een document van waarmee je met trots kan zeggen van dit ben ik.