De aantrekkingskracht van werken in Supply Chain Management

Supply Chain Management

Heb je interesse om deel te nemen aan een wereldwijde industrie? Ben je op zoek naar een kans om echt een verschil te maken in de manier waarop producten worden ingekocht, opgeslagen en verzonden? Supply chain management is een ongelooflijk lucratieve carrière die veel mogelijkheden biedt voor professionele ontwikkeling en groei. En nu steeds meer bedrijven nieuwe technologie omarmen om hun toeleveringsketens te stroomlijnen, is er nu een geweldig moment om deel uit te maken aan dit belangrijke proces. In dit artikel kijken we naar de belangrijkeheid van supply chain management voor bedrijven en de redenen waarom het wellicht voor jou een uitstekende carriere kan zijn!

De 3 belangrijke voordelen van correcte Supply Chain Management?

Wanneer je werkt in de Supply Chain Management draag je veel bij aan het bedrijf. Voor bedrijven die werken met producten is Supply chain management een essentiële sleutel tot zakelijk succes. Het heeft talloze voordelen die elke organisatie kunnen helpen versterken en groeien. De drie belangrijkste voordelen van goede supply chain management zijn efficiëntie, verbeterde klanttevredenheid en kostenbesparing.

Efficiëntie

Supply chain management helpt bedrijven om de efficiëntie te verhogen, wat weer leidt tot een grotere productiviteit en kostenbesparingen. Door het optimaliseren van supply chain processen kunnen bedrijven verspilling tegengaan en hun algehele prestaties verbeteren.

Verbeterde klanttevredenheid

Supply chain management speelt een cruciale rol om ervoor te zorgen dat klanten tevreden zijn met de producten die ze ontvangen. Door de toeleveringsketen te optimaliseren, kunnen fabrikanten ervoor zorgen dat alle belanghebbenden in het proces goed samenwerken en doordoor tevreden zijn. Dit creëert een win-win situatie voor alle betrokkenen.

Kostenbesparing

Een goed beheerde toeleveringsketen kan de operationele kosten aanzienlijk verlagen. Door gegevens te analyseren, de behoeften van de klant te begrijpen en processen te stroomlijnen, kunnen bedrijven hun totale uitgaven verlagen.

Welke loopbanen zijn er in de Supply Chain Management?

Een carrière in supply chain management biedt meerdere mogelijkheden in verschillende bedrijfstakken. Professionals in supply chain management kunnen functies vinden in de logistiek, inkoop, voorraadbeheer, ruimteplanning en distributie. Er zijn ook supply chain banen beschikbaar in de verkoop en productie. Hier helpen mensen het bedrijf beter te voldoen aan de eisen van de klant. Een aantal belangrijke functies binnen supply chain management zijn:

  • Supply Chain Manager: De Supply Chain Manager coördineert, organiseert en houdt toezicht op alle activiteiten die betrokken zijn bij de identificatie, verwerving, productie en distributie van de goederen van het bedrijf.
  • Logistiek managers: Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontvangen, opslaan en de transportdiensten. Zij zorgen ervoor dat goederen op tijd en in optimale staat aankomen.
  • Voorraadbeheerders: Deze rol omvat het controleren van voorraadniveaus, het analyseren van gegevens, en het plannen van nieuwe bestellingen.
  • Procurement Professionals: Deze professionals zijn verantwoordelijk voor de inkoop van producten en helpen ook met het aanschaffen van nieuwe voorraden.
  • Planners: Planners houden zich ook bezig met het bijhouden van de voorraad, de logistieke vereisten en de KPI’s om ervoor te zorgen dat het proces geen tijdverlies kent door problemen met de voorraad.

Binnen de functies in de Supply Chain Management is er veel overlap te vinden. Bekijk de functie omschrijving van vacatures binnen de Supply Chain Management om te zien wat jou rol zal zijn.

Supply Chain Management

Wat is de aantrekkingskracht van werken in Supply Chain Management?

Werken in Supply Chain Management is een aantrekkelijke carriere. De industrie is altijd aan het veranderen en er is altijd een behoefte voor een soepele goederenstromen van het ene punt naar het andere. De belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor werken in Supply Chain Management zijn:

1. Banengroei

Zelfs tijdens een economische recessie blijft Supply Chain Management belangrijk, waardoor het een van de meest gewilde vakgebieden is op de huidige arbeidsmarkt. Tijdens de periode van Corona nam de vraag soms zelfs toe, en ook nu is er nog steeds een grotere vraag naar nieuwe mensen.

2. Hoog loon voor supply chain professionals

Omdat Supply Management een essentieel onderdeel is voor bedrijven om geld te verdienen, krijgen professionals binnen in de sector ook goed betaald. Als Supply Chain Manager kan je een salaris verwachten tussen de 2500 tot 5500 per maand.

3. Doorgroeimogelijkheden

Supply Chain Management is een industrie die voortdurend in beweging is, met dagelijks nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Voor wie graag wil groeien in zijn loopbaan, biedt Supply Chain Management volop carrièremogelijkheden. Professionals binnen supply chain management kunnen ervaring opdoen in verschillende sectoren of zich specialiseren in een bepaald gebied zoals transport, opslag of kwaliteitscontrole. Hoewel Supply Chain Manager in principe de hoogste functie is kan je met de juiste vaardigheden, certificeringen en kennis natuurlijk doorgroeien naar nog hogere functies zoals Operational Director en CEO.

4. Nieuwe uitdagingen

Supply management is nooit saai. De sector is dynamisch en uitdagend, waardoor ze op de hoogte moeten blijven van nieuwe trends, technologieën en voorschriften. Supply chain management professionals krijgen voortdurend nieuwe projecten en taken voorgeschoteld waarbij ze hun vaardigheden zoals voorraadbeheer, analyses, bedrijfsvoering en management moeten gebruiken.

5. Afwisseling in functies

Supply management is een complex geheel van processen die leveranciers en klanten over de hele wereld met elkaar verbinden. Dit betekent dat er veel mogelijkheden zijn om verschillende gebieden binnen het vakgebied te verkennen, zoals inkoop, opslag, distributie en voorraadbeheer. Supply chain managers kunnen zich specialiseren in een van deze belangrijke gebieden, of werken als generalist om het hele supply chain proces te overzien.

6. Mogelijkheid tot groei

Bij een baan in de toeleveringsketen zijn er altijd mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren en geavanceerde kwalificaties te behalen. Professionals die op de hoogte blijven van de laatste trends en technologieën kunnen in deze bedrijfstak voorop lopen, terwijl degenen die openstaan voor nieuwe uitdagingen volop mogelijkheden vinden voor loopbaangroei. Bovendien kunnen jonge professionals die hun eerste stappen op dit gebied willen zetten, profiteren van de doorlopende opleidingsmogelijkheden die werkgevers bieden.

7. Een relatief lage instapdrempel

Logistiek is de perfecte beroepskeuze voor wie geld wil verdienen en niet teveel in de boeken wilt zitten. Hoewel bepaalde functies hogere diploma’s vereisen, is het voor mensen met een MBO of HBO diploma niet moeilijk om in dit gebied goed werk te vinden.

8. Ontwikkeling van skills

De vaardigheden die worden opgedaan bij het werken in de Supply Chain Management zijn vaak overdraagbaar. Supply chain managers leren gegevens bijhouden, voorraden en middelen beheren, relaties ontwikkelen met klanten en leveranciers, onderhandelen over contracten, strategisch plannen en succesvol leiding geven aan teams. Deze vaardigheden kunnen gemakkelijk worden gebruikt op allerlei verschillende terreinen.

Wil jij werken in de Supply Chain Management?

Supply chain management is een interessante en lucratieve bedrijfstak om carrière in te maken. Er zijn veel mogelijkheden en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor wie de vaardigheden heeft om efficient te werken. Als je op zoek bent naar een uitdagende en lonende carrière, dan is een carrière in supply chain management misschien precies wat je zoekt. Zoek je een nieuwe baan of wil je starten in de Supply Chain Management? Bekijk dan onze vacatures in de Logistiek.