Is het tijd voor een nieuwe baan?

De eerste week van het jaar. Tijd voor bezinning.

Iedereen heeft zich de afgelopen dagen rond gegeten en gedronken. De meesten hebben een paar dagen vrij gehad en hebben over het leven na kunnen denken. Sommige van jullie hebben zelfs doelen uitgesproken en hebben gereflecteerd op afgelopen jaar. Misschien jij ook wel? Je zat de 31ste op de bank met een oliebol en glas champagne in je hand en dacht je: Is dit het wel? Ben ik tevreden over mijn werk? Mijn relatie? Wat wil ik veranderen in het nieuwe jaar, wil ik op zoek naar iets nieuws of blijf ik een beetje aanrommelen? Als je twijfelt over je werk zou ik even verder lezen.

Bij veel mensen duurt het altijd best een tijdje voordat ze erachter komen dat ze hun werk niet meer zo leuk vinden of dat ze op hun werk niet meer op hun plek zitten. Hieronder vind je de signalen hoe je erachter kan komen of dat bij jou ook zo het geval is.

1. Je gaat met minder plezier naar je werk

Meestal voel je dit op zondagavond. Je kijkt naar de aankomende week en je ziet er als een berg tegenop. Je leeft voor de weekenden en je bent blij als je na je werk naar huis kan. Als je dit gevoel hebt wordt het tijd om na te denken over een banenswitch. Het leven is te kort om met tegenzin naar je werk te gaan. Je bent immers een derde van je tijd op je werk.

2. Het kost veel energie

Je hebt moeite om uit je bed te komen en je voelt je niet fit, futloos. Je kan je slecht concentreren en je laat je continue afleiden. Je bent zo moe maar je kan ook niet slapen. Het is natuurlijk logisch dat werken energie kost, maar je zal, als je het naar je zin hebt, er ook veel energie uithalen. Een herkenbaarheidspunt is als je bijvoorbeeld thuis komt en je hebt nergens meer zin in en kan alleen maar denken aan de bank of aan je bed.

3. Je stelt je werkzaamheden uit

Door continue afleiding zet je je werkzaamheden steeds op de lange baan. Je doet andere kleine taakjes en kletst maar wat graag met andere collega’s. Je bent ongemotiveerd en bent snel klaar met je taken. Je kijkt elke 10 minuten op de klok en je je hebt het gevoel dat de dag eeuwig duurt.

4. Je staat niet meer achter het product of dienst

Als het gevoel je bekruipt dat je het niet meer leuk vind om over je werk te vertellen, tegen vrienden of familie. Je probeert eigenlijk het kopje werk op familie en vrienden diners altijd te vermijden. Dan is dat een kantelpunt. Je voelt de overtuiging niet meer om klanten of relaties dingen te verkopen of om gunsten te vragen en je zet je ook niet meer hard in voor de business. De drive is er dus eigenlijk uit. Ook dat zijn signalen!

5. De uitdaging is eruit

Het is belangrijk dat je hersenen geprikkeld blijven. Uit onderzoek van de hersenstichting blijkt dat hoe meer jij je hersenen prikkelt, hoe meer verbinding er is met de cognitieve reserve. Dit betekent dat je langer op hetzelfde niveau kan presteren en dus veroudering tegen gaat. Het werkt dan niet mee als je verveelt bent op werk. Je staat dan stil en zoals het gezegde luidt: “stilstaan is achteruitgaan”. Iets wat je niet wilt en al helemaal niet op je werk. De wereld wordt steeds sneller en je wordt aan alle kanten in gehaald, het is dus belangrijk dat je bezig blijft en jezelf blijft uitdagen voor de ontwikkeling van je hersenen.

6. Je werkt voor het geld

Geld is belangrijk en je kan er leuke dingen van doen, maar als je alleen nog werkt voor het geld kan je afvragen of je wel op de goede plek zit. Want werken doe je toch omdat je het leuk vind? Als je eenmaal doet wat je leuk vind en je zet je hard in voor de organisatie komen de groeimogelijkheden op zakelijke vlak en ook zeker financieel vlak vanzelf. Laat je nooit leiden door het geld, want uiteindelijk zal je dat niet het voor de volle honderd procent gelukkig maken.

7. Je omgeving merkt dingen op

Dat je zelf niet lekker in je vel zit is mogelijk, iedereen gaat wel eens door een mindere fase en vaak los je dit ook zelf op, maar als eenmaal je vrienden of familie het opmerken dan word het tijd voor handelingen. Je bent geïrriteerd, niet meer gefocust en even niet je zelf. Vaak zien de mensen die het dichtste bij je staan dit. Zij zijn ook de mensen met wie wij je aanraden om over dat gevoel te praten. Zij kennen jou het beste en kunnen je ook goed adviseren. Praten lucht vaak op en kan je de kracht geven om moeilijke keuzes te maken.

8. Je fantaseert over andere banen

Nadenken over de toekomst is nooit verkeerd en plannen maken is leuk. Maar als je tijdens je werk bezig bent met verschillende scenario’s, dan zit er meestal iets achter. Als je niet meer lekker op je plek zit kijk je onbewust naar andere organisaties en vacatures. Fantaseer je over andere mogelijkheden en over een compleet nieuwe toekomst. Eigenlijk heb je in gedachten al een beeld over de toekomst die je zal willen maar ben je bent nog niet ver genoeg om je gedachten om te zetten naar handelingen.

Je bent erachter dat het tijd is voor een nieuwe baan, wat nu?

Als je er eenmaal achter bent dat je niet meer tevreden bent bij je huidige baan kan je twee dingen doen. Ten eerste kan je gaan praten met je leidinggevende. Als je het gevoel hebt dat je goed kan praten met jouw leiding gevende is dat de eerste stap die wij adviseren. Je weet namelijk nooit of er binnenkort een promotie of een verandering zit aan te komen. Of dat er andere functies zijn binnen de organisatie of dat je meer verantwoordelijkheden kan krijgen. Het lijkt altijd alsof het gras groener is bij de buren, maar dit weet je natuurlijk nooit zeker. Bij je huidige baan weet je wat je hebt, je kent de mensen, de structuur en wat er mogelijk is.

Ten tweede kan je je horizon gaan verbreden. Je kan vacatures gaan bekijken en gesprekken aangaan met organisaties, recruiters of accountmanagers. Als je helemaal niet weet welke kant je op kan, kan je ook contact opnemen met Rockx Professionals. Bij Rockx zijn we gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van werkgever en werknemer. Wij kijken naar jouw als persoon, we schuiven geen Cv’s door. Persoonlijk contact staat bij ons hoog in het vaandel wij begeleiden je van het eerste contact tot je werkzaamheden bij de opdrachtgever. Ideaal voor iemand die niet houdt van solliciteren maar wel opzoek is naar een nieuwe uitdaging. Ga jij de stap zetten naar geluk? Of spreken wij je over een paar maanden? Bekijk hier onze vacatures.