15 trends in Supply Chain Management

Trends in Supply Chain Management

In de afgelopen decennia zijn leveranciers, distributeurs en fabrikanten allemaal uitgedaagd om bij te blijven in het steeds veranderende landschap van supply chain management. Van de vraag van consumenten naar snellere levertijden tot nieuwe technologische ontwikkelingen die digitale gaten in een complexe supply chain kunen overbruggen, veranderingen in deze bedrijfstak kunnen het verschil maken voor succes en efficiëntie.

Om bij te blijven, moeten werknemers op de hoogte blijven van opkomende trends die zowel de operaties als de verwachtingen van de klant een nieuwe vorm geven. Hier bekijken we 15 van de nieuwste trends die Supply Chain Management vandaag de dag beïnvloeden.

Wat is Supply Chain Management?

Supply chain management (SCM) is het toezicht op materialen, informatie en financiën wanneer ze van leverancier naar fabrikant naar groothandelaar naar detailhandelaar naar consument gaan. Een hele weg dus. Supply Chain Management gaat dus om de coördinatie en integratie van deze stromen binnen en tussen bedrijven. Supply Chain Management kan een van de krachtigste strategieën zijn om concurrentievoordeel te creëren. De wereldwijde toeleveringsketen wordt steeds complexer waardoor supply chain professionals dagelijks met nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd.

De belangrijkste trends

Omdat supply chain management zich blijft ontwikkelen, moeten supply chain professionals op de hoogte blijven van de laatste supply chain trends als ze goed hun werk willen doen. Hier zijn enkele van de belangrijkste supply chain management trends waarvan supply chain managers zich bewust moeten zijn:

1. Circulaire toeleveringsketens

Het circulaire model elimineert afval door een gesloten kringloopsysteem voor productieketens te creëren. Door gebruik te maken van duurzame praktijken in de toeleveringsketen kunnen bedrijven hun koolstofvoetafdruk verminderen, de efficiëntie van de toeleveringsketen verhogen en de veerkracht van de toeleveringsketen behouden. Om concurrerend te blijven in de circulaire toeleveringsketen moeten ketenpartners rekening houden met duurzaamheid, voorraadbeheer en klantverwachtingen bij het ontwikkelen van toeleveringsstrategieën.

Als gevolg van de toenemende vraag van consumenten naar duurzaamheid gaan veel bedrijven groener werken. Dit omvat het efficiënter maken van toeleveringsprocessen, het vergroten van de zichtbaarheid van de toeleveringsketen, het verlagen van de kosten van de toeleveringsketen en het verkleinen van de koolstofvoetafdruk van hun toeleveringsketens.

2. Agile Supply Chains 

Agile supply chains zijn snelle supply chain-modellen waarmee het team snel kunt reageren op veranderende bedrijfsomstandigheden. Dit supply chain-model wordt steeds populairder nu bedrijven streven naar meer zichtbaarheid van de supply chain, betere klantenservice en kostenbesparingen. Om supply chains wendbaarder te maken, moeten supply chain managers technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en big data analytics inzetten om supply chain processen te automatiseren en supply chain professionals in staat te stellen snel beslissingen te nemen.

3. 5G-netwerken

Binnen de Supply Chain Management is een netwerk dat apparaten efficiënt kan beheren essentieel. 5G-technologie verandert de manier waarop organisaties hun supply chain-activiteiten beheren omdat ze nog sneller kunnen communiceren binnen de Supply Chain.. Dit zorgt voor verbeterde kwaliteit en efficiëntie op gebieden zoals logistiek, distributie en magazijnbeheer.

4. Capaciteitsschaarste in de logistiek

De afgelopen jaren hebben de capaciteitsbeperkingen de vrachtwagenchauffeurs tot het uiterste gedreven. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat dit probleem in 2020 zou zijn opgelost, maar met het Coronavirus lijkt dat niet langer haalbaar. Omdat mensen steeds meer online winkelen en goederen snel geleverd moeten worden, wilden distributeurs profiteren van een periode van vertraging; dat lijkt nu echter niet mogelijk.

Te midden van de golf van productverzending zijn er aanzienlijke logistieke zorgen. Van grote tot kleinere complicaties – zoals het onderhoud van vrachtwagens – een onverwacht defect aan een voertuig kan leiden tot ernstige vertragingen – vooral tijdens perioden van bijzonder grote vraag zoals tijdens kerst. Om deze problemen te voorkomen moeten bedrijven georganiseerd en flexibel blijven, en de laatste technologische vooruitgangen gebruiken voor meer efficientie.

5. De verspreiding van SCaaS

De supply chain as a service (SCaaS) modellen zijn in opkomst als de nieuwste supply chain trend. Met deze aanpak kunnen supply chain-professionals snel supply chains implementeren die gebruik kunnen maken van middelen zoals logistieke dienstverleners en softwarediensten. Doordat SCaaS bedrijven toegang bieden tot snelheid, stellen ze bedrijven in staat concurrerend te blijven en een concurrentievoordeel te behalen.

6. Robotisering van repetitieve taken

Robotisering is een andere supply chain-trend die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Door gebruik te maken van robotica kunnen supply chain managers procedures automatiseren en de efficiëntie van de supply chain vergroten. Bovendien kunnen robots worden gebruikt om toeleveringsketens beter te monitoren, problemen in de toeleveringsketen op te sporen en de tegenslagen sneller te verwerken.

7. Uitbreiding risicobeheer

Toeleveringsketens moeten snel reageren. Echter zijn ze de afgelopen jaren complexer geworden en geglobaliseerd, waardoor de veerkracht van de supply chain steeds belangrijker wordt. Bedrijven moeten de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen (zoals corona of natuurrampen) van de toeleveringsketen kunnen beperken. Ze kunnen dit doen door hun supply chain-processen flexibeler te maken met nieuwe strategieen voor risicobeheer.

8. Versterking bedrijfscultuur

Technologie speelt een vitale rol in het beheer van de toeleveringsketen, maar de mensen erachter zijn net zo belangrijk. Daarom moeten bedrijven prioriteit geven aan het cultiveren van sterke en productieve relaties met hun teamleden, verkopers en leveranciers om de samenwerking binnen het hele systeem te bevorderen. Het versterken van deze interpersoonlijke connecties is essentieel voor het verbeteren van processen in elke fase van de toeleveringsketen.

9. Cloud-gebaseerde oplossingen

Om concurrerend te blijven, zijn digitalisering en cloud-gebaseerde softwareoplossingen onmisbaar. Hoewel traditioneel en gelokaliseerd supply chain management ooit volstond, kunnen ze de eisen van de huidige markt gewoonweg niet bijbenen. Voor een echt betrouwbaar systeem van nauwkeurigheid, wendbaarheid en toegankelijkheid in jouw organisatie hebt je een effectieve oplossing nodig die het allemaal aankan: cloud-gebaseerde softwareoplossingen! Met cloudgebaseerde supply chain-oplossingen kunnen supply chain-managers processen stroomlijnen en eindgebruikers met meer gemak toegang krijgen tot informatie, op de zaak, vanuit huis en onderweg.

10. Kunstmatige intelligentie en automatisering

In veel industriesectoren is kunstmatige intelligentie geëxplodeerd. AI kan worden gebruikt in supply chain management om de zichtbaarheid van de supply chain te verbeteren, supply chains te optimaliseren en supply chain-processen te automatiseren. AI kan ook worden gebruikt om problemen en inzichten in de toeleveringsketen te identificeren waartoe menselijke toeleveringsmanagers mogelijk geen toegang tot hebben.

11. Verhoogde zichtbaarheid

Weinig dingen zijn zo essentieel voor het beheer van de toeleveringsketen als transparantie en zichtbaarheid. Een beter zichtbare toeleveringsketen geeft u informatie over de toeleverings- en distributieketen op zeer nauwkeurig niveau en helpt de toeleveringsketen in zijn geheel te verbeteren. Het maakt de gegevens gemakkelijk toegankelijk voor iedereen – klanten, interne partijen, enz.

12. Voorspelling van voorraad- en leveringsbehoeften

Supply chain technologie stelt supply chain managers ook in staat om de voorraad- en leveringsbehoeften nauwkeuriger te voorspellen. Door gebruik te maken van supply chain-analyses kunnen werknemers alles in real-time volgen en verstoringen van de supply chain voorspellen en beperken. Dit helpt supply chains wendbaar en veerkrachtig te blijven bij onverwachte gebeurtenissen zoals klimaatverandering of leveringsonderbrekingen als gevolg van pandemieën of andere verstorende krachten.

Conclusie

Het terrein van supply chain management ontwikkelt zich voortdurend, en het kan moeilijk zijn om de laatste trends bij te houden. Maar als je deze 12 trends in de gaten houdt, kun je de concurrentie voorblijven en ervoor zorgen dat de toeleveringsketen van het bedrijf waar jij werkt zo efficiënt mogelijk werkt.

Om te garanderen dat je toeleveringsketen efficient blijft en kan inspelen op snel veranderende trends, is het voor bedrijven zoals detailhandelaren essentieel om regelmatig hun logistieke te herzien.

Wil jij in de Supply Chain Management werken, en de laatste trends van dichtbij meemaken. Bekijk dan onze vacatures in de logistiek!