10 Tips om de donkerste dagen van het jaar door te komen

10 Tips om de donkerste dagen van het jaar door te komen

Iedereen kent het, de periode na de feestdagen, de weken met slecht weer met amper zon en/of daglicht. Je gaat in het donker naar je werk en komt in het donker weer thuis. Het is een periode waar je mentaal altijd even getest word. Het zijn de weken met het werken aan de goede voornemens en dagen zoals Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen deze weken als een donkere periode ervaren die zo snel mogelijk voorbij mag zijn. Maar wat nou als je ‘echt’ moeite hebt om deze dagen überhaupt door te komen? Wat doe je dan? Bij deze hebben we tien tips om de donkere dagen makkelijker door te komen.

1. Ga op tijd naar bed

Om goed te presteren is het belangrijk om goed gebruik te maken van je rustmomenten. Je slaap ritme beïnvloed namelijk ook je hersenen. Om goed te presteren heb je een goede nachtrust nodig en een stabiel slaap ritme, want slaaptekort kan dus weldegelijk je prestaties verminderen. Zo kan je minder makkelijk concentreren, heb je moeite met dingen goed te onthouden en is je reactiesnelheid flink verminderd. Ook je humeur word slecht beïnvloed door slaaptekort. Je straalt negatieve energie uit en daardoor krijg je dat vaak ook terug gekaatst van je omgeving die dag. Dus probeer wat eerder naar bed te gaan, een ritme op te bouwen en je rustmomenten te pakken.

2. Ga sporten

Door te sporten maak je een stofje vrij genaamd: endorfine. Dat is een stofje in je lichaam die ervoor zorgt dat je je lekker voelt en vrolijker door de dag kan. Als je niet lekker in je vel zit en een deprimerende dag hebt gehad, maakt je lichaam een stresshormoon aan. Maar die kan je op een vrij makkelijke manier verminderen. Ga bijvoorbeeld minimaal een half uurtje sporten of bewegen. Dat zal al zorgen voor een afbraak van die stresshormonen. Je maakt je hoofd even leeg en je hoeft even niet aan de negatieve invloeden van eerder die dag te denken.

3. Probeer leuke dingen in te plannen

Een dag/periode is beter uit te houden wanneer je iets positiefs op de planning hebt staan. Dus probeer leuke dingen in te plannen aan het einde van de dag waar je vrolijk van word, of plan in het weekend een leuk uitje met familie of vrienden. Zo heb je iets leuks om naar uit te kijken waardoor je beter kan verdragen dat het nu wat minder leuk is.

4. Luister muziek

De laatste jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest over dat muziek zou helpen tegen despressiesymptomen, ook wel muziektherapie genoemd. Daarin gebruiken ze muziek om een bepaalde emotie op te wekken bij een persoon. Dus mocht je nou een een depri dagje hebben, zet dan je favoriete nummers op. De muziek waar je altijd een lach door krijgt en goede herinneringen aan hebt. De positiviteit van de muziek en de herinnering die je erbij hebt zullen je opvrolijken.

5. Kijk om je heen

Dat jij een mindere dag hebt betekent niet dat iedereen dat heeft. Maar het houdt ook niet in dat je de enige bent. Je komt daar maar op een manier achter: door erover te praten. Het is niet erg om het soms gewoon uit te spreken dat je af en toe een mindere dag hebt. Als je erover praat kan de ander wellicht ook zeggen dat hij of zij zich zo voelt. Op deze manier kan je elkaar helpen, het verbroederd.

6. Lachen

Lachen is iets wat iedereen opvrolijkt en wat je een goed gevoel geeft. Zo komt het stofje endorfine vrij wat je en goed gevoel geeft en ook nog stress verminderd. Maar je vraagt je vast af: hoe kan ik nou lachen als ik mij helemaal rot voel? Nou, zoek bijvoorbeeld wat filmpjes online op die je echt grappig vind of kijk die video’s samen met iemand. Daardoor kan de lach en de positieve energie van de andere persoon jou ook uit je negatieve sleur trekken.

7. Blijf je focussen op je goede voornemens

Sinds een paar weken ben je met goede voornemens bezig, maar door de negatieve sleur waar je in zit ben je in een dipje geraakt die het moeilijker maakt je goede voornemens vol te houden. Het belangrijkste is om in je goede voornemens te blijven geloven en om opzoek te gaan naar de positiviteit in jezelf. Probeer ook nog eens naar je goede voornemens te kijken, misschien liep je toch iets te hard van stapel of had je gewoon een doel wat gewoon simpelweg voor jou nog niet haalbaar is. Het belangrijkste is dat je nooit je doel/ goede voornemens moet opgeven als het in het leven even tegen zit.

8. Maak een lijst met positieve dingen

Het leven is niet altijd zo slecht als het soms voelt/lijkt. Soms kan je jezelf uit een negatieve energie halen door te kijken wat er nou allemaal positief is in het leven. Wat zijn dingen waar je dankbaar voor bent? Wat maakt je gelukkig op de goede dagen? Wie zijn mensen die je lief hebt? Kijk wat er leuk en positief is in je leven en vecht daarmee tegen de negatieve gedachten. Door de positieve dingen door je hoofd te laten gaan kan je een gedachte omkeren naar misschien is het toch niet zo’n hele erge dag.

9. Neem een foto van een goede herinnering als bureaublad en telefoon achtergrond

Je kent het wel, je hebt een leuke dag meegemaakt en een dag later scrol je door je telefoon galerij. Je geniet bijna weer zo erg alsof je het nog een keer meemaakt. Aan elke foto zit een leuke herinnering, een gevoel waar je naar opzoek bent op de mindere dagen. Waarom zal je niet die foto op je telefoon achtergrond of neerzetten op je werkplek. Zo kan je als jij een minder moment hebt op de dag ernaar kijken en even teruggaan in het vrolijke moment van de foto.

10. Verbeter je werkomgeving

Soms kom je erachter dat wat je nu aan het doen ben misschien niet iets is waar je dat geluk uithaalt in deze donkere dagen. Je kan niet genieten op je werk en ziet eigenlijk op tegen elke dag. Dat in combinatie met dat het nu niet het weer is waar je zoveel energie krijgt maakt dat je deze periode eigenlijk amper doorkomt. Als je dat herkent word het misschien tijd om te kijken of er een andere baan is waar je die voldoening en positieve energie wel uit haalt. De tip zal zijn mocht je daar moeite mee hebben om naar iemand te zoeken die jou kan helpen die eerste stap te zetten. Rockx Professionals is een van de bedrijven die daar de mensen/diensten voor heeft. Zij kunnen met je bespreken wat je leuk vind en kijken of zij in contact kunnen komen met een bedrijf wat een goede match voor je zal kunnen worden! Dus wil jij opzoek naar een werkplek waar je meer positiviteit uithaalt om de donkere dagen door te komen? En heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op! recruitment@rockxprofessionals.nl